Maestro Mario Previti (1943-2013) 

02-05-2022

                                                                                           Door Wilma Dekker

Mario Previti, de componist van 'Oorlog aan Zee' werd op 3 maart 1943 geboren in Castanea, een klein bergdorpje nabij Messina op Sicilië. In zijn eerste levensjaar raakte hij door een ernstig ongeval zijn gezichtsvermogen kwijt. Als kleine jongen kwam hij in contact met een piano en leerde al snel dat hij op de toetsen zijn muzikale gevoelens kon uiten en verwerken. Later kreeg hij de gelegenheid om piano te studeren in Palermo. Eenmaal afgestudeerd, verkende hij samen met een paar muziekvrienden de wereld. Geïnspireerd door het Tweede Vaticaanse concilie werd de groep I Cardinali geformeerd. Eind jaren zestig kwam het gezelschap naar Nederland en vestigde zich uiteindelijk in Bergen om daar in lokale horeca gelegenheden populaire muziek te maken. Onder hun nieuwe naam Cardinal Point werden in de top veertig een paar hits gescoord, zoals o.a. 'Mama Papa.

Mario Singers en andere muzikale successen

Halverwege de zeventiger jaren werd Mario gevraagd om, de toen immens populaire, 'ritmische mis' in de Petrus en Pauluskerk muzikaal te ondersteunen. Dit jongerenkoor van destijds werd de start van de nog immer actieve Mario Singers. Een lang gekoesterde droom van Mario werd in december 2001 werkelijkheid n.l. het uitvoeren van het pianoconcert KV 466 van W.A. Mozart tezamen met een groot symfonieorkest. Het was ook in dit jaar dat Mario een arrangement maakte van de Rockopera Barcelona van Freddie Mercury. Deze werd in december 2001 voor het eerst ten gehore gebracht en werd in oktober 2004 opnieuw uitgevoerd in een openlucht theater in Nice. De succesvolle reeks werd in februari van 2005 voortgezet tijdens een tournee langs zalen in Heemskerk, Leeuwarden en Leiden. Voorts veroverde Mario, als slotact op de Amsterdamse Uitmarkt in 2005 begeleid door het Orkest van het Oosten, de harten van ruim 40.000 muziekliefhebbers met een live-uitvoering van de Rockopera Barcelona en diverse Queen hits, waarvoor hij ook de arrangementen maakte. In april 2007 was Mario met ditzelfde programma te beluisteren in de Waerdse Tempel te Heerhugowaard te samen met het Promenade Orkest. Dit optreden is op DVD vastgelegd. In oktober 2007 wist hij een week lang volle zalen te trekken in het Teatro Parioli in Rome, een onvergetelijke ervaring.


Het Mirakel van Bergen

In 2005 componeerde Mario de muziek voor de musical 'Het Mirakel Van Bergen'. Deze was zo succesvol dat er een herhaling plaats vond in Theater 'De Vest'. Na afloop van deze musical werd de Theaterwerkplaats Bergen opgericht en werd Mario benaderd om de muzikale leiding op zich te nemen. Zeer gewaardeerde voorstellingen als o.a. 'Oorlog aan Zee', 'La Paz', 'Baduhenna' en 'Vrouwtje van Duin' werden door Mario van mooie, vaak ontroerende liedjes en muziek voorzien. Mede door zijn inzet en muzikale kwaliteit heeft de Theaterwerkplaats talenten voortgebracht die een professionele theater- of muziekopleiding hebben voltooid.

Ontroerende muziek van 'Oorlog aan Zee'

Vier composities maakte Mario voor 'Oorlog aan Zee', op teksten van Chris Houtman. Het eerste is het liefdeslied 'Haat en liefde' uit de openingscene van het stuk, gezongen door een Bergens meisje en haar Duitse vrijer. Voor de NSB scene maakte hij de muziek van 'Klem', een song waarin de NSB personages zich afvragen hoe ze zich zo hebben kunnen laten misleiden door de Nazi propaganda. In de schoolscene is 'Kaddish' te horen, een ontroerend lied van een ondergedoken Joods meisje die haar overleden familieleden en vrienden herdekt, gebaseerd op het Joodse gebed voor de doden. Bij het bevrijdingsfeest is het lied 'Niet zal hun naam verdwijnen' waarin de Joodse inwoners van Bergen worden herdacht die tijdens de oorlog in de kampen zijn omgekomen.

Mario's mooiste

Na een korte tussenstop in de samenwerking met de Theaterwerkplaats Bergen werd Mario, die inmiddels ernstig ziek was, weer bereid gevonden om voor de locatie voorstelling '2012, Het Einde voorbij' zijn muzikale bijdrage te leveren. Met veel energie en muzikale creativiteit toverde hij de teksten van Karin Groen om tot fantastische liedjes die vooral door de kinderen werden gezongen. Het emotionele slotnummer was - volgens Mario - zijn allermooiste werk. Het was tevens zijn laatste muzikale compositie. Ondanks zijn ziekte heeft hij de opvoeringen nog kunnen bijwonen. Dat waren bijzondere momenten. Hij is op 30 juni 2013 overleden. Maar zijn muziek leeft voort...